ured logo1.jpg

EQOPP

Tko je Online

Imamo 18 gostiju i nema članova online

Login Form

Siječanj 2017
NPUSČPS
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Poštovani studenti,

Za sve informacije o svojim pravima i prilagodbi za praćenje nastave i polaganje ispita, vrata Ureda za pomoć studentima s posebnim potrebama su otvorena od 8 do 15 sati. od ponedjeljka do petka. Ured se nalazi u zgradi FPMOZ-a u sklopu kampusa u Rodoču. 

Također, budite slobodni obratiti se telefonski na broj 036 / 445-488 ili mailom na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Srdačno, 

Monika Zovko
voditeljica Ureda za pomoć studentima s posebnim potrebama


 

Podrška sveučilišnom osoblju

U Uredu za podršku studentima s posebnim potrebama možete dobiti savjet u pogledu načina osiguravanja podrške studenima s posebnim potrebama u okviru područja naših aktivnosti.

Od akademske godine, 2015/2016, u Ured se javilo 6 studenata s disleksijom. Međutim od njih 6 samo jedan student je donio potrebnu dokumentaciju i toj osobi smo odmah pomogli.

Ovdje možete pronaći naputak kojim ćete si pomoći.  

- Ostvarivanje prava studenata s disleksijom na jednake mogućnosti školovanja na Sveučilištu u Mostaru 


OBAVIJEST

Martina Stanić je od ove akademske godine studentica na Sveučilištu u Mostaru. Martina je osoba s invaliditetom, odnosno  rođena je 100% slijepa. Rođena sam 21. travnja 1995. godine u Čapljini. Osnovnu školu je završila u Čapljini u redovitom školskom sustavu, dok je srednju školu završila u Sarajevu, u Centru za slijepu i slabovidnu djecu i omladinu  u Sarajevu. Kroz svoje školovanje, bila je odlična učenica, prilično osamljena i bez stalne prijateljice. „Dok sam bila dijete, nisam se mogla igrati mnogih igara, tako da bi me djeca ostavljala na igralištu i trčala“, kaže Martina, razumijevajući ih. 

Danas je Martina Stanić dio naše akadeske stvarnosti, stanuje  u Studentskom centru u Mostaru i uključena je u studentski život, prije svega zahvaljujući brizi i aktivnostima Ureda za podršku studentima s posebnim potrebama Sveučilišta u Mostaru. 

Upoznajte Martinu kroz intervju s njom koju je sačinio Top magazin 24.11.2015.godine. 

Ovdje možete pogledati intervju sa Martinom

 


 Priča dana  „Htjeli su samo da naučim govoriti“

Kao prva gluha osoba u Hrvatskoj Josip Ivanković magistrirao je na Fakultetu elektrotehnike i računarstva (FER) u Zagrebu. Taj 25-godišnjak se nekoliko mjeseci kasnije zaposlio u svojoj struci.  ...iscrpnije


 

Od ove akademske godine  (2015/2016) Sveučilište u Mostaru ima studenticu koja je 100% slijepa osoba. Na razredbenom ispitu je pokazala svoje znanje iopću  informiranost, te je druga na bod listi na  novinarstvu Filozofskog fakulteta.

Kako ćete vidjeti osobu s bijelim štapom koja hoda po Kampusu, molim Vas, pročitajte ovaj priručnik i upoznajte se s načinom komuniciranja sa slijepom osobom. Ona  Vas želi upoznati i želi se družiti. Što je s Vama?

Ukoliko želite pročitati priručnik, on se nalazi ovdje...

Praktični savjeti za nove studente

Tako nam je jasno da Sveučilište može predstavljati praktične probleme za naše studente, no imamo mjera kako bi Vam pomogli riješiti neke probleme koji bi Vam na početku studiranja mogli odmagati.

Što trebam učiniti ako sam student s invaliditetom ili posebnom potrebom i ako ...

sam novi student?

Morate se javiti u Ured za podršku studentima s posebnim potrebama koji se nalazi u zgradi Medicinskog fakulteta, na adresi: Bujeli brijeg bb, odmah pokraj Sveučilišne kliničke bolnice u Mostaru.

Možete se javiti na telefon od 8,00-15,00 sati svaki radni dan:

036/ 335-620

063/ 284-867

Trebate se javiti koordinatorici Ureda  Vesni Varunek , koja će poduzeti sve radnje koje Vama budu trebale.

Što možete očekivati od Ureda?

 • Pomoć oko smještaja u studentski dom
 • Pomoć pri slušanju predavanja
 • Pomoć u pronalažemmju studenata pomagača
 • Pomoć oko načina polaganja ispita
 • Pomoć oko pronalaženja literature

Dođite i recite nam što očekujete od nas!

Dozvolite nam vrijeme da učimo od Vas kako Vam pomoći.

Budimo partneri u Vašem studiranju i boravku na Sveučilištu.

Svaki problem se može riješiti ako promišljamo zajedno.


Obavještavamo sve kandidate  koji se žele prijaviti na razredbeni ispit odabranog fakulteta na Sveučilištu u Mostaruda, a imaju neke specifične potrebe glede prilagođavanja materijala ili načina ispitivanja (usmeno ili pismeno) da se trebaju prijaviti Uredu kako bi se za njih adaptirao materijal i vrijeme polaganja ispita.

Ured za studente s posebnim potrebama Sveučilišta u Mostaru radi na lokaciji: Medicinski fakultet Sveučilišta u Mostaru Bijeli brijeg bb, od ponedjeljka do petka 8.00 - 15.00 sati.

Termin sastanka možete najaviti telefonski na brojeve:

036/335-620

063/28 48 67 ili

putem e-pošte: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Dobrodošli! 

Na Sveučilištu u Mostaru, na kojem studira 16.000 studenata, prema zadnjim podacima ankete od akademske 2014/2015 godine je 176 studenata s različitim posebnim potrebama, dok su se 22 studenta izjasnila kao invalidi.

Uredu su se do sada javila ukupno 24 studenta i zatražilo neki vid podrške.

Kako bi se svim studentima osiguralo Ustavom zajamčeno pravo na jednak pristup obrazovanju, nužno je osigurati uvjete za uspješno studiranje svim sadašnjim, ali i budućim studentima s posebnim obrazovnim potrebama. Zahvaljujući  Projektu „Jednake mogućnosti za studente s posebnim potrebama u visokom obrazovanju“ (EQOPP) koji je finansiran od Evropske komisije kroz TEMPUS program, Sveučilište u Mostaru osnovalo je, odlukom Senata  2012. godine Ured za podršku studentima s posebnim potrebama. Ured je referentni centar u kojem studenti mogu dobiti informacije na licu mjesta, kao i putem telefona, e-pošte, letaka i brošura. Ured kroz svoje aktivnosti studentima nudi i izravnu pomoć pri rješavanju specifičnih problema koji se mogu pojaviti tijekom studiranja, te tako predstavlja mehanizam za osiguravanje jednakih mogućnosti.

Ured je namijenjen studentima:

s oštećenjima vida

s oštećenjima sluha

s motoričkim poteškoćama

s višestrukim oštećenjima

s kroničnim bolestima

s psihičkim bolestima i poremećajima

s teškoćama u učenju (disleksija, disgrafija, ADHD)

s ostalim zdravstvenim stanjima ili teškoćama koje mogu utjecati na tijek studija.


O B A V I J E S T

da je proces ocjenjivanja prijavljenih CEEPUS mreža za akademsku 2015. /16. godinu završen. Informacije o uspješno ocijenjenim mrežama koje imaju status ‘Ready for Mobility’, tj. mrežama koje će biti aktivne u 2015. /16. i kojima je dodijeljen određeni broj mjesečnih stipendija za razmjenu u predmetnoj godini, kao i Umbrella mrežama (koje formalno imaju pravo učešća, ali im još uvijek nisu dodijeljeni stipendijski mjeseci) možete pronaći putem linkova: 

https://www.ceepus.info/public/network/network.aspx 

https://www.ceepus.info/public/network/network_info.aspx 

Takođe vas obavještavamo da je do 15. lipnja otvoren poziv za apliciranje pojedinaca (studenti i profesori) unutar CEEPUS mreža za zimski semestar putem on-line sistema na  www.ceepus.info. Neke partnerske zemlje poput BiH, nude opciju prijave i određenog broja Freemover-a za zimski semestar, sa početkom apliciranja od 1. srpnja o.g. Zemlje koje nude određeni broj mjesečnih stipendija za Freemover kategoriju u zimskom semestru su: Bugarska, Hrvatska, Slovačka, Moldavija i Mađarska. Više informacija o Freemover stipendijama u Mađarskoj dostupno putem linka:http://www.tka.hu/new/3152/ceepus-freemover-mobility-scholarships-call-for-applications.


 

Izvješće o Završnoj konferencija trogodišnjeg Tempus projekta (EQOPP) U Svečanoj sali Univerziteta u Sarajevu u četvrtak od 19.-20. ožujka, 2015. godine održana je Završna konferencija trogodišnjeg projekat „Jednake mogućnosti za studente s posebnim potrebama u visokom obrazovanju“ (EQOPP) koji je finansiran od Evropske komisije kroz TEMPUS program. Konferenciju su otvorili prof. dr. Faruk Mekić, prorektor Univerziteta u Sarajevu, prof. dr. Stevan Trbojević, prorektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu, gospodin Suad Muhibić, direktor nacionalnog Erasmus+ ureda u BiH, i akademkinja Adila Pašalić-Kreso, profesor emeritus Univerziteta u Sarajevu.

 

 

Foto album sa završne konferencije možete pogledati ovdje.Otvorene su aplikacije za SUNBEAM Erasmus mundus Action 2 mrežu. Studenti i nastavno osoblje Sveučilišta mogu da apliciraju na odabrana sveučilišta iz Italije, Hrvatske, Grčke i Slovenije. 

Akademska ponuda se može naći na http://www.sunbeam.univpm.it/EN/fields-of-study

Lista Sveučilišta na koje se može aplicirati na www.sunbeam.univpm.it

Zainteresovani mogu da apliciraju putem taba 'apply now' i prije nego započnu sa aplikacijskim postukom treba da jave u Uredu za međunarodnu suradnju.

Rok za apliciranje je 31.03.2015 do 12:00 po srednjeevropskom vremenu.


  Diplome za 58 polaznika koji su svladali prvi stupanj znakovnog jezika (Dnevni list)


 Završen osnovni tečaj znakovnog jezika na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru 

Sveučilišni ured za podršku studentima s posebnim potrebama i Udruga gluhih i nagluhih osoba SLUH iz Mostara organizirali su i sproveli TEČAJ ZNAKOVNOG JEZIKA - OSNOVE KOMUNICIRANJA S GLUHIM OSOBAMA od mjeseca studenog 2014. godine. Tečaj je organiziran za studente Sveučilišta u Mostaru, prosvjetne djelatnike, socijalne radnike, medicinsko osoblje i sve druge zainteresirane osobe. Polaznici su imali obuku 2 dana u tjednu, u večernjim satima, u trajanju od tri mjeseca. Osnovni tečaj završilo je 58 polaznika, te je u srijedu 21.1.2015. god upriličen ispit polaznika i dodjela certifikata. Komisiju, koja je ocjenjivala znanje polaznika, formirala je Udruga Sluh iz redova svojih članova, dok je predsjednik Udruge Nebojša Vavra, dodijelio certifikate. Voditeljica znakovnog jezika Dajana Cerovac se trudila približiti znakovni jezik polaznicima, te su sati „prolazili brzo i bili su jako zanimljivi“, a učiteljica je dobila ocjenu „učiteljica za čistu peticu“. 

Uz cerifikate, polaznici tečaja su od Udruge Sluh dobili i CD sa 700 znakova jezika. 

Ovaj tečaj ima širi društveni značaj, budući se radi o potrebama gluhih i nagluhih osoba za komuniciranje s okruženjem u svakodnevnom životu. Tečaj su uglavnom prošli studenti Sveučilišta, a od njih, najbrojniji su bili studenti Medicinskog fakulteta šeste godine. Fakultet je ujedno bio i mjesto edukacije, zahvaljujući senzibilitetu dekana prof.dr.sc. Milenka Bevande. 

S ovog tečaja poslana je snažna humana poruka polaznika tečaja: „Biti dobar ili bolji liječnik, učitelj, nastavnik, socijalni radnik ..., jeste odgovoriti potrebama svakoga pacijenta, učenika, studenta, korisnika ....“ 

Zašto smo organizirali tečaj znakovnog jezika? 

Cilj nam je bio: 

 • Usvojiti osnove znakovnog jezika
 • Senzibilizirati zajednicu za probleme koje imaju gluhi i nagluhi članovi našeg društva ( gluhih i nagluhih u HNŽ-u ima 20.000 – podaci Udruge Sluh);
 • Osigurati pravo takvih osoba na ravnopravno uključivanje u sva područja drušvenog života;
 • Pružiti pomoći i podršku u prevladavanju komunikacijskih barijera;
 • Odgovoriti na potrebe pripadanja gluhih i nagluhih osoba društvu u kojemu žiove;
 • Poštivati Zakona o uporabi znakovnog jezika BiH (2009);
 • Osvijestiti mogućnosti gluhih i nagluhih osoba (fokus je na što mogu). 

Znakovni jezik nije univerzalan, odnosno, svaka država ima svoj znakovni jezik. Postoji internacionalni znakovni jezik koji se isključivo govori na međunarodnim susretima gluhih i nagluhih osoba, kao što su konferencije, kongresi, festivali ili sportski događaji. 

Znakovni jezik ima svoju gramatiku različitu od govornog jezika, te se usvaja i uči kao svaki drugi strani jezik. 

Na ovom tečaju, studenti su usvajali hrvatski znakovni jezik. 

Sem samog jezika, polaznici su obučeni i kako prići osobi koja je gluha ili nagluha. Tečaj je povećao empatiju kod polaznika, „postajali smo iz dana u dan bliskiji, učili zajedno, griješili, međusobno se ispravljali, pomagali i šalili“. 

Kako možete prići i komunicirati s osobama oštećenog sluha? 

Ne vičite, ne čuju Vas. 

Priđite i blago dodirnite gluhu osobu kako bi znala da ste tu. 

Nemojte prići iza leđa ili sa strane, tako Vas ne vide. Priđite sprijeda kako biste bili uočeni. 

Ako slabije čuju, moguće je da mogu čitati s Vaših usana, tada morate stajati ispred osobe kako bi Vas dobro vidjela. 

Nemojte okretati glavu dok govorite, gledajte osobu u oči i nemojte pokrivati usta. 

Razlog više za organizsciju tečaja.  Koje su prednosti znanja jednog jezika više? 

 1. Pokazali smo osobama koje ne mogu govoriti i čuti da ih želimo i možemo „čuti i razumjeti“;
 2. Razumijemo njihovu nemogućnost i prilagođavamo se njihovim potrebama;
 3. Jačamo socijalnu inteligenciju;
 4. Možemo međusobno svi komunicirati kroz zatvoren prozor;
 5. Možemo međusobno komunicirati u tišini (na predavanju, sastanku, na vježbama);
 6. Možemo međusobno komunicirati pod vodom;
 7. Možemo komunicirati na udaljenosti;
 8. Možemo se sprijateljiti s gluhom osobom;
 9. Znakovni jezik je lijep! 

Slike sa završnog ispita i dodjele certifikata, 21. 1. 2015. god.

   


  O EQOPP projektu

Tempus projekt „Jednake mogućnosti za studente s posebnim potrebama u visokom obrazovanju“ (br. projekta: 516939-TEMPUS-1-2011-1-BA-TEMPUS-SMHES, izvorni naziv projekta: „Equal opportunities for students with special needs in higher education“ – EQOPP) ima za cilj poboljšanje uvjeta studiranja za studente s posebnim potrebama na svim javnim univerzitetima/sveučilištima u Bosni i Hercegovini unaprjeđivanjem pristupačnosti, uživanjem istih prava i dostizanjem obrazovnih ciljeva jednakih za sve studente.   ...Više

 


 Agencija lokalne demokratije Mostar u saradnji sa Asocijacijom za savremenu umjetnost i arhitekturu „Fargfabriken“ iz Štokholma raspisuje 

NATJEČAJ  „MOSTAR 2025“ 

Agencija lokalne demokratije (LDA) Mostar u saradnji sa Fargfabriken-om radi na pripremi izložbe „Mostar-Beirut-Štokholm“, koja će u gradu Mostaru biti otvorena početkom novembra tekuće godine. Za dio izložbe kojim se tretira grad Mostar LDA poziva mlade ljude grada Mostara da svojim vizijama i kreativnošću, iskažu najdublje emocije o tome kakav Mostar žele vidjeti u 2025. godini. Na taj način će mladi Mostara doprinijeti realizaciji gore navedenog međunarodnog projekta. Ekspresija emocija na temu „Mostar 2025“, ima za cilj prikazati vizije o gradu u kakvom želite živjeti i kakav želite imati u budućnosti. Arhivski materijali, historijski tekstovi, dnevna dešavanja, kretanja ljudi, tradicionalna i savremena muzika, gastronomija, svjetska zbivanja, stripovi i filmovi o budućnosti itd... mogu biti poticaj kreativne misli kako bi se maksimalno dočarala vizija za „Mostar 2025“. Ideja može biti prikazana kao crtež, fotografija, video zapis, kompozicija, strip ili na neki drugi kreativan način.  ...više

Letak možete preuzeti ovdje...


 

Dan otvorenih vrata Ureda za podršku studentima s posebnim potrebama 

„Jednake mogućnosti u visokom obrazovanju za studente s posebnim potrebama“

U okviru Tempus projekta „Jednake mogućnosti za studente s posebnim potrebama u visokom obrazovanju“ na Sveučilištu u Mostaru, u anfiteatru 21  Filozofskog  fakulteta 15.4.2014. održan je Dan otvorenih vrata Ureda za podršku studentima s posebnim potrebama. ...više


O B A V I J E S T

 Izvještavamo Vas da je naše Sveučilište 20. 2. 2014. potpisalo opći ugovor u suradnji s rimskim sveučilištem La Sapienza koje je jedno od najstarijih i najvećih europskih sveučilišta. Sukladno općem sporazumu dogovorena je razmjena nastavnog osoblja, studenata na svim akademskim razinama (preddiplomski, diplomski i doktorski studiji), zajednički znanstveni projekti, razmjena dokumenata, znanstvenih podataka i publikacija, organizacija susreta, seminara, zajedničkih nastavnih predmeta. Zadaća je svih pojedinih fakulteta proučiti studije koje nudi La Sapienza i analizom svojih potreba poslati prijedlog protokola koje bi pojedini fakulteti potpisali s istim ili srodnim fakultetima La Sapienze o gore navedenim mogućnostima suradnje. Dolje možete preuzeti  Prijedlog protokola o suradnji i Prijedlog protokola o razmjeni studenata koje treba popuniti i izvorni opći sporazum između našeg Sveučilišta i La Sapienze. Popunjene i potpisane protokole treba dostaviti u Rektorat do 15. Ožujka 2014. Sve informacije o La Sapienzi, fakultetima i programima možete naći na http://www.uniroma1.it/4. Ured za međunarodnu suradnju stoji na raspolaganju za sve moguće upite. 

Korisne informacije

 • Pravo na obrazovanje uključuje i svaku vrstu nediskriminacije, što  znači da osobama s invaliditetom ili posebnim potrebama pripadaju sva prava propisana domaćim i međunarodnim dokumentima. Jedan od ciljeva unapređenja kvaliteta života osoba s invaliditetom je i izjednačavanje mogućnosti pristupa visokoškolskim ustanovama, čime se poboljšava uključivanje ovih osoba u društvo utemeljeno na znanju i zapošljavanju.